Historia

!970-1974

Pastellerna bildades av tre tjejer, Kerstin Andeby, Britten Edvinsson och Gunilla Östergren. Namnet kommer av att publiken vid en amatörtävling fick komma med förslag, eftersom gruppen inte hade bestämt sig för något namn än. Kerstin, Britten och Gunilla hade olikfärgade kjolar och någon föreslog därför namnet  Pastellerna.

1970 skulle Pastellerna - som då bestod av Kerstin och Britten - uppträda vid Sundstagymnasiets luciafest. Det skulle också Bertil Andersson och Bertil Engh, som spelade i popbandet ”The Farmers”, göra. Varför inte försöka göra något tillsammans? Sagt och gjort. Det var så kul att samarbetet fortsatte.
Framgångarna kom ganska snart, och gruppen hamnade på Svensktoppen 1972 med låten "Ler, ber och bönar". Detta ledde till fler skivinspelningar, folkparksturnéer, promotionspelning och skivutgivning i England, samt medverkan i många radio och TV-program.
Under några år deltog gruppen i revykungen Alvar Anils nyårsrevy i Karlstad. 1974 började trummisen Henrik Nilsson och klaviaturspelaren Stig Jonsson i gruppen.

 

1975-1978

1975 utökades gruppen till sju medlemmar, Britten tog timeout och ersattes av Karin Andeby och Birgitta Höber. Framgångarna fortsatte med svensktoppsplaceringar och ytterligare TV- lansering.
Genom skivbolaget Phonogram och producenten Lasse Svensson knöts kontakter med Lasse Berghagen vilket resulterade i ett intensivt samarbete under 1976-78. Bertil Andersson lämnade gruppen och Peter Wanngren tog över basspelandet. Pastellerna framträdde med Lasse i shower som spelades månad efter månad på landets största krogscener såsom Berns salonger i Stockholm. Turneér gjordes även över hela Sverige.

En lansering i Tyskland med låten ”Sentimental Song” innebar medverkan i det prestigefyllda programmet Musikladen som sändes från Bremen.
Våren 1978 deltog Pastellerna i melodifestivalen med den egna låten ”Idag är det vår”. En femteplacering efter Björn Skifs och några till blev resultatet.

Folkparksturne´ av stort format när det gäller antalet spelningar gjordes tillsammans med Paul Paljett och då gjordes även avstickare till Norge och Finland. Efter den turnén slutade Stig Jonsson och ersattes av Jan Corneliusson.

1979-1982

Sommaren 1979 var Pastellerna husband på Radio Värmland och förutom de egna numren ackompanjerade gruppen mängder av riksbekanta artister i direktsända program.
1980 fick gruppen göra ett helt eget TV-program, ”Vi vill visa”, där gruppen sjöng egna och andras sånger. Producent var Bengt Alsterlind.
1981 spelades singeln ”Trickle Trickle” in tillsammans med Monica Forsberg.
1982 tog Pastellerna en paus för att jobba i andra musikaliska konstellationer.

2002-

Pastellerna med originalmedlemmarna, Kerstin, Britten, Bertil och Bertil, som slog igenom med ”Ler, ber och bönar”, återuppstod igen. Gruppen gjorde radioprogram på Radio Värmland som även köptes av Radio Örebro och skivutgivning är nu på gång. Där kommer att ingå en hel del eget nyskrivet material.